Fakultätskolloquium Sommer 2019

Vorträge im Sommersemester 2019

22. Mai 2019 14:30
Fakultätskolloquium Sommer 2019

Beim Fakultätskolloquium der Mathematik berichten internationale Forscher*innen von ihrer Arbeit. Das Kolloquium an der Fakultät für Mathematik findet in loser Folge mittwochs im Hörsaal 3 (MI 00.06.011) statt. Alle Interessierten laden wir herzlich ein.

Das sind die Vortragstermine im Sommersemester 2019:

• 22. Mai: Jean-David Fermanian, John v. Neumann-Professur (14:30)
  • 12. Juni 2019: Robert Calderbank (14:30), Ngoc Tran (16:00)
  • 3. Juli: Rayan Saab (14:30) + Melina Freitag (16:00)
  • 17. Juli 2019: Claus Scheiderer (14:30), Karlheinz Brandenburg (16:00)

Weitere Sprecher, Termine und die jeweiligen Themen geben wir in Kürze bekannt.

Themen beim Fakultätskolloquium

An overview of the goodness-of-fit test problem for copulas

Prof. Jean-David Fermanian

22. Mai, 14:30 - 15:30

Prof. Dr. Jean-David Fermanian, ENSAE Paris / John von Neumann-Gastprofessor

In dependence modeling, a typical problem is related to the selection of "the best", or at least "a convenient" dependence structure, i.e. a copula. We will review the main “omnibus procedures” for goodness-of-fit testing for copulas: tests based on the empirical copula process, on probability integral transformations, on Kendall’s dependence function, etc, and some corresponding reductions of dimension techniques. The problems of finding asymptotic distribution-free test statistics and the calculation of reliable p-values will be discussed. Some particular cases, like convenient tests for time-dependent copulas, for Archimedean or extreme-value copulas, will be tackled too.

Weitere Informationen erhalten Sie auf der Übersichtsseite zum Fakultätskolloquium.